Mak-mak yang buntu nak masak apa tue,meh try resipi ayam nusantara nie,ok?

Smlm jualan ayam nusantara di warung saya buatkan kami penat smpi xleh nak kuar suara.. sy share recipe rekaan saya ni utk kita sama2 buat kat umah.. senang, ringkas.. anak2 InsyaALLAH suke.. teringat sorg ayat pakcik smlm 'lauk ni kat sini je ade, kat lain pakcik cari mmg xde..'

Sy share resepi dgn kuantiti sekali.. sebelum ni xpernah bgtau berapa byk brg sbb biasalah, kita org kampung masak main agak2 campak2..

Bahan :
1. Setengah ekor ayam yg dipotong kecil
2. 2 sb Serbuk kunyit
3. 1 sk Garam
4. Segenggam Daun kari
5. 1 biji Bawang besar dihiris
6. Cili padi dihiris kecil- jika suka
7. 1 sb Kicap cair
8. 2sb Kicap lemak manis
9. 1 sk Gula

Cara2:
1. Goreng ayam yg telah digaul dgn kunyit n garam.. ketepikan..

2. Guna minyak yg sama,masukkan cili padi, daun kari n bawang.. bile naik bau n bawang pon dah layu,masukkan gula,kicap cair n kicap lemak manis.. siap..

Sedap dimakan dgn nasi putih kosong.. minyak dia tu jadi kuah.. klu nk sedap lagi,biar bungkus sekali dlm nasi.. tp utk kami cod,kami letak asing sbb xnak messy berminyak2.. selamat mencuba

*sy memang display lauk saya dlm kuali mcm tu sbb tu kuah minyak nusantara dia kat bawah.. bile nak mkn, kita akan ceduk2 minyak dr bawah tu.. so ayam akan nampak basah2 berminyak sikit.. ayam nusantara tak kering ye, klu kering tu ayam ala kakwok..

Kredit : Salmiah Sulong